
Käytäntö
Aikataulu:
ilmoittautuminen 2.5.-1.6.
hahmot vahvistetaan ja pelimaksun deadline 1.7.
Pelipäivä 16.8.
- pelipaikalle saa saapua klo 10
- peli alkaa klo 12
- peli päättyy n. klo 20
Pelimaksu on 30€ (Mannunvartijat, Kuopion roolipelaajat ja Todellisuuspakolaiset ry:n jäsenille 24€). Pelimaksu sisältää pelipaikan vuokran sekä soppalounaan lisukkeineen pelin aikana. Pitkämatkalaisilla on mahdollisuus yöpyä pelipaikalla (12 sänkypaikkaa).
Peli toteutuu, mikäli pelissä on vähintään 15 pelaajaa.
Hihanauhat
Musta: mustan hihanauhan omaavat henkilöt ovat loistavia taistelijoita. Jos kohtaat taitelukentällä mustan nauhan kantajan ja sinulla itselläsi ei sellaista ole, häviät varmasti. Kaksi hihanauhaa kumoavat toisensa ja pelaajien tulee sopia voittaja (esimerkiksi K-P-S ottelulla, jos ei muuten tule sopua) tai taistella, kunnes molemmat väsyvät tai kyllästyvät.
Punainen: punaisen hihanauhan omaavat ovat kirjaviisaat salakirjoitusten ja arvoitusten mestarit. He voivat ottaa vihjeitä pelissä oleviin arvoituksiin, kun muut joutuvat yrittää ratkaista ne ilman. He osaavat tulkita myös erinnäisiä muinaisia kirjoituksia käytössään olevilla välineillä.
Valkoinen: valkoisen hihanauhan omaavat ovat kohtalon kutojien koskettamia. Joko syntymässään tai jossain merkityksellisessä elämänsä tapahtumassa (pelaaja määrittää hahmonluonnissa) he ovat saaneet kyvyn nykiä kohtalon lankoja - ja maksaa hinnan siitä. Hahmo, jolla on valkoinen hihanauha, pystyy antamaan edun toiselle hahmolle, mutta saa siitä haitan itselleen. Edun voi antaa: taisteluun (edun saaja saa mustan hihanauhan taistelun ajaksi), sosiaalisiin tilanteisiin (edun saajan sanomat asiat kuulostavat toisista vakuuttavilta. Huom, ei toimi aivopesuna) tai arvoitusten/tehtävien ratkaisuun (edun saaja ei ikinä laukaise ansoja).
Kun valkoisen nauhan pelaaja on antanut edun toiselle hahmolle, hänelle tulee itselleen haitta. Haitta- status on näkyvä nauha ja tarkoittaa että suurinpiirtein kaikki, mitä hahmo yrittää, menee pieleen, kunnes kohtaloiden vaaka on tasapainossa. Muut pelaavat tilanteet niin, että haittastatuksen hahmon ideat eivät kuulosta hyviltä, NPC:t suhtautuvat heihin nuivasti ja tappelussa hahmo häviää varmasti. Jos haittastatuksella varustettu hahmo yrittää ratkaista arvoitusta, hän laukaisee varmasti ansan. Lyhyesti: haitalla merkittyjä hahmoja saa ja pitää kiusata kanssapelaajien, NPC:den ja pelin maailman toimesta. Status on voimassa, kunnes pelaaja katsoo, että tilanne on tasapainossa.
Mikäli Valkoisen nauhan kantajalla on päällään haittastatus, hän ei voi antaa uutta etua, ennenkuin on tasapainottanut kohtalot ja poistanut haittastatuksen. Mikäli hahmo yrittäisi näin tehdä, sillä olisi seurauksia (pelaaja saa tähän ohjeet erikseen)
Aseet
Pelissä on käytössä lateksiaseet. Teräaseita (edes tylsiä) tai boffereita ei ole suotavaa paikalle tuoda. Kaikki aseelliset konfliktit käydään lateksiasein.
Nuotiolla saat vuolla puukolla omalla vastuulla.
Säännöt
1. kaikkien tulee toimia pelissä niin, että kanssa pelaajilla on hyvä turvallinen peli. Myöskään luontoa ei saa roskata tai vahingoittaa.
2. Hahmoon on kirjoitettu hyvin vähän juonia. Saat parhaan pelikokemuksen juttelemalla muiden pelaajien kanssa ja luomalla itsellesi siten lisää sisältöä.
3. Esinekortit. Pelaajilla on omien proppien lisäksi pelinjohdon tarjoamia esineitä, joita jokaista vastaa pelaajalla mukana oleva esinekortti. Tämä siitä syystä, että toiset pelaajat tietävät, että vain näihin proppeihin on lupa koskea. Esim: hahmolla on yllään kaulakääty, sormus ja rannekoru. Hänellä on hallussaan esinekortti vain kaulakäätyyn. Jos hahmo on kangistettu ja toinen hahmo päättää ryöstää hänet, ryöstäjän pelajan täytyy käydä läpi kangistetun hahmon pelaajan kortit ja hän saa varastaa vain kaulakäädyn. Esinekortit ovat narussa ranteen ympärillä.
4. Ominaisuus- hihanauhat: Hahmoilla on ominaisuuksia, joita he voivat käyttää omaksi hyödykseen pelissä (Arvoituksen ratkaisija osaa purkaa salakirjoitusta, Mestaritappelija nostaa hahmon voittomahdollisuuksia kaksintaistelussa jne). Mikäli pelaaja haluaa käyttää ominaisuutta, hänen tulee heti tilanteen aluksi/ennen tilannetta näyttää hihanauhansa. Tämän jälkeen tilanne hoidetaan ohjeiden mukaan eläytymällä. On olemassa ominaisuuksia, jotka voivat myös mitätöidä pelaajaa vastaan käytetyn ominaisuuden.
5. Taskuvarkaus: ominaisuus, joka antaa hahmolle mahdollisuuden varastaa toiselta hahmolta jonkin esineen. Koskee vain esineitä, joihin uhrilla on esinekortti kts. kohta 3. Taskuvarkaus käydään pelinjohdon kautta. Varas kertoo pelinjohdollle mitä tahtoo varastaa ja keneltä ja pelinjohto pyytää uhrin sivummalle, jossa uhrin täytyy antaa kyseinen esine pelinjohdolle. Tämän jälkeen varas voi noutaa esineen pelinjohdolta. Mikäli uhrilla ei ole varkaan haluamaa esinettä, pelinjohtaja vetää sattumanvaraisesti yhden uhrin esinekorteista ja tämä joutuu luopumaan kyseisestä esineestä. Uhri huomaa varkauden aina vasta hetken kuluttua pelinjohdolle juttelun jälkeen.
6. Taistelu: Jos haluat haastaa toisen hahmon taisteluun, käytä peukutusmekaniikkaa (kts turvallisuus). Esim. hahmot osoittaa toista miekalla ja käskee tämän antautumaan tai hän hyökkää, samalla, kun näyttää peukkua ylöspäin. Uhattu pelaaja voi joko näyttää peukkua alaspäin ja antautuu tai näyttää peukkua ylöspäin ja vetää oman aseensa esiin. Taisteluiden lopputulema ratkeaa pikaisella sopimisella, jossa katsotaan onko toisella hihanauhan antama etu. Tämän jälkeen käydään näyttävä taistelu.
7. Parantaminen: pelissä on ensiapuvälineitä (ingame), joiden haltijoilla on esinekortti näihin. Lisäksi joillain hahmoilla on tähän pystyvä voima. Hahmo voi kuolla vain pelaajan niin tahtoessa ennen viimeistä tuntia. Viimeisen tunnin alettua kuollettavasti vahingoittuneella hahmolla on 10 min aikaa etsiä apua. Mikäli hänet parannetaan 10 min aikana vahingoittumisesta, hän palaa täysin toimintakuntoiseksi. Jos uhri ei saa apua 10 minuutissa, hän kuolee.
Salamurhat pitää aina sopia pelaajien välillä. Ketään ei voi puukottaa selkään, koska uhrilla on aina 10 min elinaikaa. Tai voi, mutta tämä ei tipu suoraan, vaan ehtii varmasti kostaa.
8. Hahmojen vangitseminen:
- Hahmo voidaan vangita enemmistön mielivallalla, joilloin joku hahmo voidaan yhteistuumin päättää laittaa köysiin. Enemmistö tarkoittaa yli puolta tilanteessa olevista hahmoista.
- Ketään ei saa oikeisti köyttää vaan vangitun pitää itse pidellä köyttä ranteidensa ympärillä
Vangittu voi vapautua:
- Hän saa ulkopuolelta apua (joku katkoo köydet)
- Hän käyttää ympäristöään hyväkseen (hänen ulottuvillaan on terävä esine yms jota hän uskoisi voivansa käyttää). Tällöin hänen täytyy neuvotella asiasta pelinjohdon kanssa, ennen kuin hän voi vapautua.
9. Voima:
Jos hahmolla on käytössään voima, hän voi käyttää sen sanomalla "Voima: auktoriteetti. Ehdotukseni kuulostaa teistä hyvältä" yms. Voimaa voi käyttää kerran tunnissa.
10. Pelaajaturvallisuus (oma ja kanssapelaajan) on kaikkien pelaajien vastuulla. Tehdään tästä kaikille hyvä ja turvallinen harrastus.
Lue ohjeet kunnolla. Mekaniikkoja harjoitellaan alkubriefissä.
Pelaamisen rajat:
Pelaamisen on tarkoitus olla turvallista ja miellyttävää kaikille. Tämä ei ole niin sanottu HC peli eli vaaratilanteita ei saa aiheuttaa voimakkaaseenkaan eläytymiseen vedoten. Näyttävät painiottelut on hyvä sopia pelaajien välillä etukäteen tai muutamalla sanalla pelin aikana.
Jokaisen ihmisen henkistä ja fyysistä koskemattomuutta tulee myös kunnioittaa.
Pelissä ollaan fiilistelemässä ja juttelemassa kävelyn ohella eli ei lähtökohtaisesti tappelemassa, mutta koska se on mahdollista, siihen on mekaniikka ks. Peukutus-eskalaatiomekaniikkka.
Turvasana:
Turvasanana käytetään tässä pelissä turvasanaa. Turvasanalla pelaaja voi katkaista minkä tahansa syystä tai toisesta epämiellyttävän tilanteen ilman perusteluja. Mikäli pelaaja sanoo turvasanan kohtaus keskeytyy ja siinä mukana olleet pelaajat varmistavat turvasanan sanoneelta henkilöltä, että tämä on kunnossa. Turvasanan käyttöä ei pidä epäröidä. Mikäli mietit että pitäisiköhän käyttää vai purenko vaan hammasta, niin käytä. Jos ajattelet asiaa, tilanne on jo siinä pisteessä, että se pitää lopettaa. Tilanne voidaan selvittää puhumalla sivummalla, menemällä offgameen (nyrkki otsan päälle) hetkeksi tai tulemalla offgame aluelle.
OK -merkki:
Mikäli joku pelaaja näyttää tavalla tai toisella voivan huonosti tai on näyttänyt peukkua alaspäin eskalaatio tilanteessa niin hänen hyvinvointinsa voidaan ja tulee tarkastaa. Kysymys tehdään sukeltajien OK-merkillä eli tekemällä etusormesta ja peukalosta ympyrä. Tähän vastataan peukku ylös, jos kaikki on ok tai peukku alas jos ei ole. Mikäli peukalo heiluu jossain välillä se tulkitaan samoin kuin alaspäin oleva ja tilanne selvitetään sanallisesti. Tarvittaessa Offgamessa.
Peli seis:
Jos pelissä tapahtuu vaaratilanne, peli keskeytetään välittömästi huutamalla "peli seis", jolloin kohtaus keskeytyy ja tilanne selvitetään. Peli jatkuu huutamalla "peli jatkuu". Peli päättyy huutoon "peli päättyy".
Pelipaikalta löytyy ensiapulaukku.
Peukutus-eskalaatiomenetelmä:
Tässä eskalaatiomenetelmässä pelaajat vievät yhteisymmärryksessä tilannetta haluamaansa suuntaan varmistamalla peukuttamalla onko jokin kohtaus toiselle pelaajalle ok. Pelaajan ei tarvitse kysyä lupaa toiselta pelaajalta edetä kuin tilanteissa, jossa toinen hahmoista joutuu vaaraan tai pelaajan on mahdollista muutoin tuntea olonsa epämukavaksi. Saa siis riidellä, mutta ei saa käydä käsiksi. Pelaajan on siis hahmossaan ilmaistava toiselle pelaajalle aikomuksensa sanallisesti, samalla kun kysyy peukkumerkillä pelaajalta tämän suostumusta. Hahmo voi puhua mitä vaan, mutta peukkumerkki ratkaisee toiminnan.
Tiivistetysti (lue ainakin tämä ja muut korostetut kohdat):
Jos haluat tehdä toiselle hahmolle jotain, mikä vahingoittaa tätä tai tulee tämän lähelle, kysyt hahmon pelaajalta luvan toimintaan näyttämällä peukkua ylöspäin samalla, kun ilmaiset aikeesi sanallisesti hahmoon sopivalla tavalla. Et saa toimia, mikäli vastapelaajasi ei näytä peukkua ylöspäin.
Tilanteita ei voi pre-eskaloida, eli peukkua ei voi näyttää kuin vasta vastauksena kysymykseen. Poislukien tilanteet, joissa pelaaja tuntee olonsa epämukavaksi ja toivoo että toinen pelaaja perääntyy hieman. Molempien pelaajien pitää hahmoissaan toimia niin että tilanteesta päästään tällöin järkevästi ulos. Myös muut pelaajat voivat hahmoillaan vaikuttaa tähän menemällä väliin (väliin menemällä tosin hyväksyy osallistuvansa tappeluun, eikä hahmolta tarvitse peukulla kysyä saako häntä hujauttaa lateksipuukolla). Hahmot voivat siis riidellä ja huutaa toisilleen, mutta tappelemaan saa ryhtyä vasta, kun on peukuttamalla saanut siihen luvan. Samoin missä tahansa tilanteessa kuka pelaaja tahansa voi pyytää peukuttamalla tilanteen rauhoittamista. Peukuttamalla alaspäin pyydät siis laskemaan vähän kierroksia. Jos tunnet oloi todella epämukavaksi, käytä turvasanaa.
Pitkä versio:
Peukutus toimii siis kysymyksenä saako toimia (peukku ylös), johon vastataan myönteisesti (peukku ylös) tai kielteisesti (peukku alas). Jälkimmäisen vastauksen jälkeen tilanne päättyy. Mikäli pelaaja ei reagoi, ei saa toimia.
Esimerkiksi:
Hahmo A ja B ovat eri mieltä jostain asiasta ja ovat alkaneet riidellä. B haluaa hutkaista A:ta turpaan ja uhotessaan asiasta ("nyt muuten tulee turpaan", "Eikö sana kuulu vai pitääkö puhua nyrkein?" jne peliin sopiva ilmaisu) kysyy peukulla ylöspäin, että tämä sopii A:lle. A nostaa peukun ylös ja tappelu alkaa.
Esimerkki kaksi:
Hahmo A ja B ovat eri mieltä jostain asiasta ja ovat alkaneet riidellä. B haluaa heittää drinkit A:n vaatteille ja uhotessaan asiasta kysyy peukulla ylöspäin, että tämä sopii A:lle. A ei halua pilata proppejaan. Hän ei reagoi mitenkään. B ei saa heittää juomaa vaan tilanne pysyy riitelyssä ennen kuin päättyy riitapukarien rauhoittumiseen. Sama tapahtuu mikäli A näyttää peukkua alaspäin.
Esimerkki kolme:
Hahmo A ja B ovat eri mieltä jostain asiasta ja ovat alkaneet riidellä. B Toteaa, että huutaminen on ahdistavaa ja näyttää peukkua alaspäin jolloin A perääntyy tilanteesta ja tarkistaa että B:llä on kaikki ok.
Tässä pelissä on mahdollista alkaa joukkotappelu, jossa ollaan siis jo eskalaation viimeisessä vaiheessa. Pelaaja tekee päätöksen tappeluun osallistumisesta ja voi myös sieltä poistua.
Esim 1: Hahmot A ja B tappelevat. Hahmo C haluaa mennä väliin. A haluaa vahingoittaa hahmoa B ja varoittaa C:tä aikeistaan "älä sekaannu tähän tai sinulle käy huonosti" jne. samalla, kun kysyy peukkua näyttämällä käyhän tämä C:n pelaajalle. C vastaa peukulla ylöspäin, mikäli asia sopii tai peukulla alaspäin ettei sovi (esimerkiksi, että hahmo tuleekin toisiin ajatuksiin ja päättää perääntyä). C voi käyttää sanallista ohjetta peukutuksen kanssa. Esim. "sen kun yrität, mutta kuten tiedät, olen raskaansarjan mestari". Tällöin A voi arvioidan mahdollisuuksiaan uudestaan ja pelaajat keksivät järkevän ylöspääsyn tilanteesta.
Esim 2: Joukko NPC:tä tulee veitset viuhuen kohti. Hahmo A tarttuu aseeseen ja hyökkää heitä vastaan eikä peukutusta tarvita. Hahmo B ei tahdo osallistua ja peruuttaa ulos tilanteesta näyttäen peukkua alaspäin, joilloin NPC:t jättävät hänet huomiotta. Hahmo B ei voi käyttää tätä kiertääkseen NPC joukon selustaan. Päätös tappeluun osalistumattomuudesta on pysyvä.
Mikäli hahmolle tulee pelissä tilanne, johon toisen pelaajan koskettaminen tai muu lähelle tuleminen liittyy, niin tässä käytetään konfliktien tapaan peukku-eskalaatio-menetelmää.
Peukutuksen lisäksi käytössä on turvasana, joka on turvasana.
Huom! pelaajilla on käytössään hihanauhat, jotka voivat muuttaa tappelun lopputuleman. Jos sinulla ei ole mestaritappelijan hihanauhaa ja vastustajalla on, häviät. Tappeluun osallistuminen on aina pelaajan valitsema riski.